INTELIGENS KRMES
Hozzvalk: 30 dkg cukor, 15 dkg puha margarin, 8 tojs, 9 ek liszt, 2 - 6 vanlis cukor, 1 liter tej.
A cukrot a margarinnal habosra keverem, majd egyenknt hozzadom a tojsok srgjt, kanalanknt a lisztet s a vanlis cukrot. Lassan a tejet is hozzkeverem, vgl a tojsok felvert habjt. Vajazott, lisztezett tepsibe ntm s elszr 10 percig jl elmelegtett stben teljes hfokon stm, majd takarkra veszem s 1 1/2 rt stm. Ne ijedjetek meg, ha hg valamit nttk a tepsibe, mert szpen megsl majd, olyan lesz mint az igazi krmes s isteni finom!
A kislt tsztra fokozatosan nyitjuk r a stajtt, s ha kihlt, legalbb fl napra hidegre, htbe tesszk. Ha teljesen kihlt, csak akkor lehet szeletelni! A vgre kapunk egy hrom rtegre sztvlt stit, az alja ruganyos, tsztaszer lesz, kzpen pudingkrmhez hasonl fincsi vanlis krm, a tetejn ha hiszitek, ha nem, pisktaszer rsz! Fantasztikus, igen finom sti!
CSOKIS KEKSZ
Hozzvalk: 1 margarin, 3 egsz tojs, 15 dkg porcukor, 1 vanlis cukor, 35 dkg liszt, 1 stpor, 15 dkg csoki.
sszekeverjk a margarint, a tojst, a porcukrot, s a vanlit majd hozzadjuk a stporral elkevert lisztet s a legvgn az aprra trdelt csokoldt. Stlapra egymstl tvol, tes kanllal kis halmokat tesznk s kb.175 fokon 15 perc alatt aranysrgra stjk.
Lehet zls szerint ztatott mazsolval, rlt dival, mogyorval zesteni vagy a tsztba egy evkanl kakat tve fehr csokival kszteni.
CITROMOS BABAPISKTA
4 cs tejsznhabport 4 dl tejben habb vernk , belekevernk 4 evkanl kristlycukrot s 1 nagy doboz tejflt. Hozzadjuk 3 citrom reszelt hjt s levt.
Tortaformba, esetleg kuglfformba rtegezzk elszr a habot, r a babapisktkat, erre ismt habot, majd a babapisktt.
Legalbb fl napig vrunk, hogy a piskta megpuhuljon, ezutn kibortjuk egy tlcra, a tetejt reszelt citromhjjal dszthetjk.
Nagy melegben isteni finom, mert hideg s savany.
ALBERT KEKSZROLD
Hozzvalk:1 nagy csomag Albert keksz,10dkg vaj,15dkg porcukor,2 ek.kakapor,2 cs.vanlis puding,2 cs.vanlis cukor,3 dl tej,1 cs.kkuszreszelk.
KSZTSE:
A 2 cs.pudingport,vanlis cukrot,s a tejet sr sima krmm fzzk s hagyjuk kihlni.A vajat,porcukrot s a kakaport sszekeverjk, s a pudingos krmhez keverjk.A kt masszt nagyon krmesre kikeverjk,s elkezdjk rtegelni az Albert kekszel.Egy hossz roldot kapunk,melynek az oldalt s a vgeit is bekenjk a krmmel.Kkuszreszelkbe forgatjuk s alufliba csomagoljuk.Htszekrnybe tesszk, mert csak msnap szeletelhet.( srgen vgjuk,hogy cskos legyen a szelet.)
BGRS MKOS
Hozzvalk :1 bgre darlt mk,1 bgre rizsliszt,1 bgre tej,1 mokkskanl stpor,
10 dkg margarin,2 tojs,1 bgre cukor.
A hozzvalkat robotgppel sszekeverem,elmelegtett stben, kivajazott tepsiben
kzepes lngon,25-30 percig stjk.tetejre porcukrot tehetnk.zls szerint a sts eltt meggyet,vagy vkonyra vagdalt almaszeleteket tehetnk.
DIS HOLDACSKA
Hozzvalk :3 tojs, 25dkg.liszt,25 dkg.kristlycukor,10 dkg.vaj,1dl.tej, 1 stpor,10 dkg. di.
A tojssrgkat ,a vajat, s a cukrot habosra keverjk,majd aprnknt felvltva hozzadjuk a stporral elkevert lisztet s a tejet,vgl a habosra felvert tojsfehrjt. zsrozott,lisztezett kzepes tepsibe ntjk a masszt, s a tetejt megszrjuk a durvra vgott dival./ lehet mogyor,vagy mandula is/ ,majd 180 fokon megstjk. amikor kihlt n pogcsaszaggatval kis flholdakat vgok belle.
EMELETES STI/sts nlkl/
1. rteg
25 dkg darlt hztartsi keksz
5 dk Rma margarin
5 dkg porcukor
kevs tej
2. rteg
20 dkg tr
porcukor
2 dl tejszn
1cs. vanlis cukor
3. rteg
2cs. Aranka vanlis krmpor
5 dl tej
1cs. vanlis cukor
4. rteg
2 dl tejszn
5 dkg porcukor
Tetejre kb. 5 dkg reszelt csokold
Elksztse:
A darlt kekszet sszegyrom a cukorral, a margarinnal s egy kevs tejjel.
Csak annyival, hogy linzertszta kemnysg legyen.
Egy kzepes tepsibe (30 x 30-as) vagy egy nagyobb piteformba egy kevs darlt kekszet szrok, hogy ne ragadjon le, s belenyomkodom a keksztsztt.
A trt, ha nagyon darabos mixel rddal krmestem, sszekeverem a porcukorral, a vanlis cukorral, majd a habb vert tejsznnel s a kekszre simtom.
Az Aranka krmport a tejjel egy elektromos habvervel j sokig keverem. Minl tovbb keverem, annl kemnyebb krm lesz belle. Ezt a trkrm tetejre simtom.
A tejsznt felverem a porcukorral s a vanlis krmre kenem.
A tetejre reszelt csokit szrok, s a htbe teszem tlalsig.
Megjegyzs:
a tetejre tejszn helyett mindenkppen Hullalt (cukrszhab) teszek, gy biztos megtartja formjt s az llagt. (Ha tejsznt hasznlok, egy kis zselatint vagy habfixlt keverek hozz.)
(Nem kell hozz st, csak egy j elektromos habver. Gyorsan elkszl s nagyon finom. A trkrm kicsit savanyks ze nagyon jl harmonizl a vanlis krmmel.)
FRANCIA KRMES
Tszta: 7 tojs srgjt kikeverni 18 dkg porcukorral,10 evkanl meleg vzzel.Majd 20 dkg lisztet,3/4 cs.stport s 2 csapott evkanl kakaport kevernk bele.Zsrozott,lisztezett gztepsiben stjk.(Kevs ideig kell stni!!!:)
Krm: 7 tojs fehrjt 5 evkanl cukorral kemny habb verni (nagy tlban). 6 evkanl cukrot s 3 csomag vanlis pudingport 7,5 dl vzben megfzni.Ezt forrn a tojshabhoz kell keverni.Melegen a megslt tszta tetejre simtani s a kikapcsolt,de mg forr stbe 10 percre visszarakni.
Ha teljesen kihlt 2 csomag tejsznhabptl porbl (a tasakon lertak szerint) kemny habot vernnk s egyenletesen a tetejre simtjuk.Erre reszelt csoki vagy kakapor kerljn.
GYMLCSS JOGHURT TORTA
Hozzvalk: fl liter gymlcss joghurt (eper, mlna, barack stb.) fl liter tejszn kemny habb verve babapiskta gymlcs z zselatin gymlcs (a fagyasztott is j, de nem szabad kiolvasztani eltte) 1,5 csomag tkezsi zselatin 3-4 evkanl cukor Elkszts: A babapisktt szpen egyms mell tesszk a tortaforma aljba (lehetleg levehet oldal legyen). A joghurtot kislbosba ntjk, feltesszk a tzre s hozzadjuk az tkezsi zselatint s a cukrot, majd addig keverjk, mg el nem olvad minkt sszetev, utna hagyjuk kihlni. Addig a fagyasztott (vagy friss) gymlcst rhalmozzuk a babapiskta tetejre, szp egyenletesen. A fl liter tejsznt kemny habb verjk s hozzkeverjk a gymlcss joghurthoz, majd az egszet belentjk a tortaformba s htbe tesszk. Amg dermed a torta, elksztjk a gymlcs z zselatint a tetejre, ha megfelel llag lesz, akkor rntjk a tortra s tovbb htjk. Clszer ezt a tortt egy napig htben tartani, hogy biztosan jl megdermedjen.
HABOS MEGGYES
1 pohr kefr, 3 kefrespohr porcukor, 4 tojssrgja,1 pohr olaj, 5 pohr liszt,1 csomag stpor, 1 csomag vanlis cukor, pici s.
A cukrot kikevered a tojssal, majd hozzkevered a tbbi hozzvalt is, alaposan sszekevered s kzepes zsrozott,lisztezett tepsibe teszed. A tetejre meggyet doblsz. Stbe teszed s amikor kb flig megslt, kiveszed s a tetejre kened a 4 tojsfehrje 4 csapott evkanl cukorral kemnyre felvert habot. Visszateszed s kszre std.
Mondjuk, nem tudom mirt porcukrot r a tsztba. Szerintem j a kristly is.
HAMIS RAFAELL
Hozzvalk:25dkg tr,20dkg cukor,20dkg kkusz
Ezeket sszegyrni,gombcokat kszteni,kkuszba hempergetni!
HLABDA v.HKOCKA
Tszta:
6 tojs
6 evkanl kristlycukor
5 evkanl finomliszt
1 evkanl kakapor
fl csomag stpor
fl deci vz
Ezekbl kizsrozott, kilisztezett vagy stpaprral kiblelt tepsiben pisktt stnk.
Krm:
Hozzvalk a krmhez:
5 deci tej
5-6 evkanl rtesliszt
6 evkanl cukor / mindegy, hogy por vagy kristly/
15 dkg margarin
1 csomag vaniliscukor
fl vegcse kkuszaroma
Amikor a cukros tej forr, lejebb veszem alatta a lngot s folyamatos kevers / habvervel/ mellett beleszrom a lisztet, hagyom, hogy rottyanjon nhnyat, hogy megfljn a liszt, aztn mehet bele az aroma s a margarin, ami szpen beleolvad, aztn mikor kihl, ez adja majd a krm tartst, de nem lesz margarinz...
A tsztt nem szoktam pohral kiszurklni kr alakra, mert pazarlsnak tartom.
Helyette egyforma nagysgra felkockzom a tsztt, aztn egyesvel minden kockt flbevgok, egy kanlal kenek a kt fl kz krmet s krbekenem, majd kkuszreszelkben megforgatom. Mehetnek a htbe dermedni !
JOGHURTOS MEGGYES
Hozzvalk: 1 bgre joghurt, 1 bgre cukor, 1 bgre olaj, 2 bgre liszt, 1 fl stpor, meggy.
Egy kevertlba sszentm az alapanyagokat, amit nem kell kikeverni csak sszeforgatni.
Kivajazok, lisztezek egy tepsit s a tsztt belentm, leszrt meggybefttet szrok a tetejre. Elmelegtett stben kis lngon kb. 1/2 ra alatt kszre stm.
Ezt a receptet nem lehet elrontani.
JULISKA STIJE
Tszta: 4 tojs srgjt 4 kanl cukorral habosra keverek, hozzadok 2 kanl olajat, 4 csapott kanl rtes lisztet s 1 kanl kakat.
Simra keverem, majd a 4 tojs felvert habjnak kb a negyedvel laztom
utna vatosan beleforgatom a tbbi habot. Elmelegtett stben megstm
A kihlt tsztt megkenem baracklekvrral, a tetejre ktfle hab kerl.
Hab: fl liter tejsznhabot kemnyre felverem, majd 1 dl forr vzben elkevert
szoba-hmrskletre lehttt zselatint keverek bele.
A habot kt rszre osztom az egyikbe kakat a msikba durvra trt mandult, rakok. Elszr a kakas habot, majd a manduls habot rakom a tsztra s a vgn reszelt csokival, dsztem.
KPOSZTS POGCSA
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 30 dkg nyers fejes kposzta lereszelve vagy aprra vgva, 25 dkg puha vaj, egy kocka (5 dkg) leszt, 1-2 dl tejfl (attl fggen, mennyitl ll ssze a tszta), kb. 1 dl tolaj, 2 kiskanl s, csipetnyi bors. A pogcsk tetejre: egy villval lazn felvert tojs.
A kposztt lereszeljk, vagy egszen aprra vgjuk s megszzuk, majd legalbb
negyedrt llni hagyjuk, aztn jl kinyomkodjuk belle a ss levet.
A lisztet egy tlba szitljuk, beleszrjuk a kinyomkodott kposztt, belerakjuk a
vajat, belemorzsoljuk az lesztt, szzuk, borsozzuk, s annyi tejfl
hozzadsval amennyitl sszell, tsztv gyrjuk.
A tsztt fl centi vastagra nyjtjuk, egy kenecsettel vkonyan bekenjk olajjal, aztn balrl kzpre, jobbrl kzpre, fellrl kzpre s alulrl r
sszehajtogatjuk. Letakarjuk, s negyed rt pihentetjk. A kinyjtst, az olajjal
kenst, a hajtogatst s a pihentetst mg ktszer megismteljk.
A harmadik pihentets utn a tsztt kt centi vastagra kinyjtjuk, a tetejt
tojssal megkenjk, kssel bercsozzuk, aztn pogcsaszaggatval
kiszaggatjuk.
A pogcskat stpaprral blelt tepsiben, 220 fokra elmelegtett stben
barnra stjk.
KKUSZ CSIGA
Hozzvalk: A tszthoz: 40-50 dkg liszt, 25 dkg Rma stmargarin, 2 dkg leszt, 1 csipet s, 5 dkg cukor, 3-4 tojs srgja, 1 liter tej.
A tltelkhez: 3-4 tojsfehrje, 30 dkg cukor, 1 evkanl ecet, 1 csomag kkuszreszelk.
Kevs tejben felfuttatjuk az lesztt, a liszthez adjuk. Hozzadjuk a margarint, a tojssrgkat, valamint a st, a cukrot s annyi tejet, hogy knnyen gyrhat legyen. Kevs kels utn ngyzet formra nyjtjuk. Erre kenjk a kemny habb vert tojsfehrjt, melybe cukrot s ecetet kevernk, de a kkuszt darlt dival is helyettesthetjk. Majd rszrjuk a kkuszt, s feltekerjk. Vkony, 1-2 cm-es cskokra vgjuk, s tepsire fektetjk. Addig stjk, mg halvnypiros lesz, kb. 20-25 perc.
Sokig elll, s tzraira is kitn.
MADRTEJSZELET
Hozzvalk:
Piskthoz: 8 tojs, 8 ek. cukor, 8 ek. liszt egy stpor.
Krm I.: 6 dl tej, 2 cs. Vanilia puding, 2 evkanl liszt, 20 dkg cukor, 4 egsz tojs
Krm II.: 25 dkg rma, 10 dkg cukor, 25 dkg tr.
Krm III: 1 nagy doboz Hulala nvnyi tejszn, s egy habfixl
Elkszts:
A pisktt a szokott mdon megstjk s mikor kihlt kettvgjuk.
A krm I. hozzvalibl a tejet, pudingot, lisztet s a cukrot felfzzk srre s mg melegen a 4 tojs srgjt belekeverjk s a 4 tojs fehrjnek habjt is. Majd flretesszk, hagyjuk kihlni, nha belekevernk, hogy ne csomsodjon. Kzbe a krm II. hozzvalit gppel jl kidolgozzuk s a kihlt krm I-be keverjk.
Mikor ksz akkor a pisktra tesszk a krmet s a tetejre a felvert tejsznhabot s legfellre a piskta lapot. Tetejt porcukorral szrhatjuk
n csak hat tojsbl csinltam a pisktt. A tr is kimaradhat, mert gy elg drga. A krmje olyan mint a krmes.
TLAPOS MSKNT
Hozzvalk a tszthoz: 60 dkg liszt, 10 dkg rma, 30 dkg porcukor, 1 tojs, 1 csomag stpor, pici szdabikarbna s annyi tej, hogy nyjthat legyen a tszta.
t rszre osztjuk, kettt a tepsi htuljn megstnk.
A maradk hrmat a kvetkez krmmel megtltjk: 20 dkg darlt mk, 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag stpor, 1 citrom reszelt hja. Alaposan sszekeverjk s a kinyjtott hrom lapot megtltjk a krmmel.
Feltekerjk mint a bejglit s egyms mell helyezzk a tepsibe mind a hrmat, hogy sszesljenek. Egyben hagyjuk kihlni! Krmet fznk 8 dl tejet 2 csomag vanlis pudingporral. Ha kihlt 1 margarint 25 dkg porcukorral habosra kevernk s hozz adjuk a krmet s jl kikeverjk.
Az egyik lapot megkenjk a krm egyik felvel, majd rtesszk a mkost erre rkenjk a maradk krmet s vgl a msodik lapot. Csokimz vagy porcukor illik a tetejre.
Kicsit bonyolultnak tnik, de nagyon egyszer s nagyon finom.
|