INTELIGENS KRÉMES
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 15 dkg puha margarin, 8 tojás, 9 ek liszt, 2 - 6 vaníliás cukor, 1 liter tej.
A cukrot a margarinnal habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, kanalanként a lisztet és a vaníliás cukrot. Lassan a tejet is hozzákeverem, végül a tojások felvert habját. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm és először 10 percig jól előmelegített sütőben teljes hőfokon sütöm, majd takarékra veszem és 1 1/2 órát sütöm. Ne ijedjetek meg, ha híg valamit öntötök a tepsibe, mert szépen megsül majd, olyan lesz mint az igazi krémes és isteni finom!
A kisült tésztára fokozatosan nyitjuk rá a sütőajtót, s ha kihűlt, legalább fél napra hidegre, hűtőbe tesszük. Ha teljesen kihűlt, csak akkor lehet szeletelni! A végére kapunk egy három rétegre szétvált sütit, az alja ruganyos, tésztaszerű lesz, középen pudingkrémhez hasonló fincsi vaníliás krém, a tetején ha hiszitek, ha nem, piskótaszerű rész! Fantasztikus, igen finom süti!
CSOKIS KEKSZ
Hozzávalók: 1 margarin, 3 egész tojás, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg csoki.
Összekeverjük a margarint, a tojást, a porcukrot, és a vaníliát majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a legvégén az apróra tördelt csokoládét. Sütőlapra egymástól távol, teás kanállal kis halmokat teszünk és kb.175 fokon 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Lehet ízlés szerint áztatott mazsolával, őrölt dióval, mogyoróval ízesíteni vagy a tésztába egy evőkanál kakaót téve fehér csokival készíteni.
CITROMOS BABAPISKÓTA
4 cs tejszínhabport 4 dl tejben habbá verünk , belekeverünk 4 evőkanál kristálycukrot és 1 nagy doboz tejfölt. Hozzáadjuk 3 citrom reszelt héját és levét.
Tortaformába, esetleg kuglófformába rétegezzük először a habot, rá a babapiskótákat, erre ismét habot, majd a babapiskótát.
Legalább fél napig várunk, hogy a piskóta megpuhuljon, ezután kiborítjuk egy tálcára, a tetejét reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Nagy melegben isteni finom, mert hideg és savanyú.
ALBERT KEKSZROLÁD
Hozzávalók:1 nagy csomag Albert keksz,10dkg vaj,15dkg porcukor,2 ek.kakaópor,2 cs.vaníliás puding,2 cs.vaníliás cukor,3 dl tej,1 cs.kókuszreszelék.
KÉSZÍTÉSE:
A 2 cs.pudingport,vaníliás cukrot,és a tejet sűrű sima krémmé főzzük és hagyjuk kihűlni.A vajat,porcukrot és a kakaóport összekeverjük, és a pudingos krémhez keverjük.A két masszát nagyon krémesre kikeverjük,és elkezdjük rétegelni az Albert kekszel.Egy hosszú roládot kapunk,melynek az oldalát és a végeit is bekenjük a krémmel.Kókuszreszelékbe forgatjuk és alufóliába csomagoljuk.Hűtőszekrénybe tesszük, mert csak másnap szeletelhető.( srégen vágjuk,hogy csíkos legyen a szelet.)
BÖGRÉS MÁKOS
Hozzávalók :1 bögre darált mák,1 bögre rizsliszt,1 bögre tej,1 mokkáskanál sütőpor,
10 dkg margarin,2 tojás,1 bögre cukor.
A hozzávalókat robotgéppel összekeverem,előmelegített sütőben, kivajazott tepsiben
közepes lángon,25-30 percig sütjük.tetejére porcukrot tehetünk.Ízlés szerint a sütés előtt meggyet,vagy vékonyra vagdalt almaszeleteket tehetünk.
DIÓS HOLDACSKA
Hozzávalók :3 tojás, 25dkg.liszt,25 dkg.kristálycukor,10 dkg.vaj,1dl.tej, 1 sütőpor,10 dkg. dió.
A tojássárgákat ,a vajat, és a cukrot habosra keverjük,majd apránként felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet,végül a habosra felvert tojásfehérjét. zsírozott,lisztezett közepes tepsibe öntjük a masszát, és a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval./ lehet mogyoró,vagy mandula is/ ,majd 180 fokon megsütjük. amikor kihűlt én pogácsaszaggatóval kis félholdakat vágok belőle.
EMELETES SÜTI/sütés nélkül/
1. réteg
25 dkg darált háztartási keksz
5 dk Ráma margarin
5 dkg porcukor
kevés tej
2. réteg
20 dkg túró
porcukor
2 dl tejszín
1cs. vaníliás cukor
3. réteg
2cs. Aranka vaníliás krémpor
5 dl tej
1cs. vaníliás cukor
4. réteg
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
Tetejére kb. 5 dkg reszelt csokoládé
Elkészítése:
A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal és egy kevés tejjel.
Csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen.
Egy közepes tepsibe (30 x 30-as) vagy egy nagyobb piteformába egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a keksztésztát.
A túrót, ha nagyon darabos mixelő rúddal krémesítem, összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel és a kekszre simítom.
Az Aranka krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig keverem. Minél tovább keverem, annál keményebb krém lesz belőle. Ezt a túrókrém tetejére simítom.
A tejszínt felverem a porcukorral és a vaníliás krémre kenem.
A tetejére reszelt csokit szórok, és a hűtőbe teszem tálalásig.
Megjegyzés:
a tetejére tejszín helyett mindenképpen Hullalát (cukrászhab) teszek, így biztos megtartja formáját és az állagát. (Ha tejszínt használok, egy kis zselatint vagy habfixálót keverek hozzá.)
(Nem kell hozzá sütő, csak egy jó elektromos habverő. Gyorsan elkészül és nagyon finom. A túrókrém kicsit savanykás íze nagyon jól harmonizál a vaníliás krémmel.)
FRANCIA KRÉMES
Tészta: 7 tojás sárgáját kikeverni 18 dkg porcukorral,10 evőkanál meleg vízzel.Majd 20 dkg lisztet,3/4 cs.sütőport és 2 csapott evőkanál kakaóport keverünk bele.Zsírozott,lisztezett gáztepsiben sütjük.(Kevés ideig kell sütni!!!:)
Krém: 7 tojás fehérjét 5 evőkanál cukorral kemény habbá verni (nagy tálban). 6 evőkanál cukrot és 3 csomag vaníliás pudingport 7,5 dl vízben megfőzni.Ezt forrón a tojáshabhoz kell keverni.Melegen a megsült tészta tetejére simítani és a kikapcsolt,de még forró sütőbe 10 percre visszarakni.
Ha teljesen kihűlt 2 csomag tejszínhabpótló porból (a tasakon leírtak szerint) kemény habot vernünk és egyenletesen a tetejére simítjuk.Erre reszelt csoki vagy kakaópor kerüljön.
GYÜMÖLCSÖS JOGHURT TORTA
Hozzávalók: fél liter gyümölcsös joghurt (eper, málna, barack stb.) fél liter tejszín kemény habbá verve babapiskóta gyümölcs ízű zselatin gyümölcs (a fagyasztott is jó, de nem szabad kiolvasztani előtte) 1,5 csomag étkezési zselatin 3-4 evőkanál cukor Elkészítés: A babapiskótát szépen egymás mellé tesszük a tortaforma aljába (lehetőleg levehető oldalú legyen). A joghurtot kislábosba öntjük, feltesszük a tűzre és hozzáadjuk az étkezési zselatint és a cukrot, majd addig keverjük, míg el nem olvad minkét összetevő, utána hagyjuk kihűlni. Addig a fagyasztott (vagy friss) gyümölcsöt ráhalmozzuk a babapiskóta tetejére, szép egyenletesen. A fél liter tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a gyümölcsös joghurthoz, majd az egészet beleöntjük a tortaformába és hűtőbe tesszük. Amíg dermed a torta, elkészítjük a gyümölcs ízű zselatint a tetejére, ha megfelelő állagú lesz, akkor ráöntjük a tortára és tovább hűtjük. Célszerű ezt a tortát egy napig hűtőben tartani, hogy biztosan jól megdermedjen.
HABOS MEGGYES
1 pohár kefír, 3 kefírespohár porcukor, 4 tojássárgája,1 pohár olaj, 5 pohár liszt,1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, pici só.
A cukrot kikevered a tojással, majd hozzákevered a többi hozzávalót is, alaposan összekevered és közepes zsírozott,lisztezett tepsibe teszed. A tetejére meggyet dobálsz. Sütőbe teszed és amikor kb félig megsült, kiveszed és a tetejére kened a 4 tojásfehérje 4 csapott evőkanál cukorral keményre felvert habot. Visszateszed és készre sütöd.
Mondjuk, nem tudom miért porcukrot ír a tésztába. Szerintem jó a kristály is.
HAMIS RAFAELLÓ
Hozzávalók:25dkg túró,20dkg cukor,20dkg kókusz
Ezeket összegyúrni,gombócokat készíteni,kókuszba hempergetni!
HÓLABDA v.HÓKOCKA
Tészta:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál finomliszt
1 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
fél deci víz
Ezekből kizsírozott, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben piskótát sütünk.
Krém:
Hozzávalók a krémhez:
5 deci tej
5-6 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor / mindegy, hogy por vagy kristály/
15 dkg margarin
1 csomag vaniliáscukor
fél üvegcse kókuszaroma
Amikor a cukros tej forr, lejebb veszem alatta a lángot és folyamatos keverés / habverővel/ mellett beleszórom a lisztet, hagyom, hogy rottyanjon néhányat, hogy megfőljön a liszt, aztán mehet bele az aroma és a margarin, ami szépen beleolvad, aztán mikor kihül, ez adja majd a krém tartását, de nem lesz margarinízű...
A tésztát nem szoktam poháral kiszurkálni kör alakúra, mert pazarlásnak tartom.
Helyette egyforma nagyságúra felkockázom a tésztát, aztán egyesével minden kockát félbevágok, egy kanálal kenek a két fél közé krémet és körbekenem, majd kókuszreszelékben megforgatom. Mehetnek a hűtőbe dermedni !
JOGHURTOS MEGGYES
Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre cukor, 1 bögre olaj, 2 bögre liszt, 1 fél sütőpor, meggy.
Egy keverőtálba összeöntöm az alapanyagokat, amit nem kell kikeverni csak összeforgatni.
Kivajazok, lisztezek egy tepsit és a tésztát beleöntöm, leszűrt meggybefőttet szórok a tetejére. Előmelegített sütőben kis lángon kb. 1/2 óra alatt készre sütöm.
Ezt a receptet nem lehet elrontani.
JULISKA SÜTIJE
Tészta: 4 tojás sárgáját 4 kanál cukorral habosra keverek, hozzáadok 2 kanál olajat, 4 csapott kanál rétes lisztet és 1 kanál kakaót.
Simára keverem, majd a 4 tojás felvert habjának kb a negyedével lazítom
utána óvatosan beleforgatom a többi habot. Előmelegített sütőben megsütöm
A kihűlt tésztát megkenem baracklekvárral, a tetejére kétféle hab kerül.
Hab: fél liter tejszínhabot keményre felverem, majd 1 dl forró vízben elkevert
szoba-hőmérsékletűre lehűtött zselatint keverek bele.
A habot két részre osztom az egyikbe kakaót a másikba durvára tört mandulát, rakok. Először a kakaós habot, majd a mandulás habot rakom a tésztára és a végén reszelt csokival, díszítem.
KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg nyers fejes káposzta lereszelve vagy apróra vágva, 25 dkg puha vaj, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1-2 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta), kb. 1 dl étolaj, 2 kiskanál só, csipetnyi bors. A pogácsák tetejére: egy villával lazán felvert tojás.
A káposztát lereszeljük, vagy egészen apróra vágjuk és megsózzuk, majd legalább
negyedórát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belőle a sós levet.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk a
vajat, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl
hozzáadásával amennyitől összeáll, tésztává gyúrjuk.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenőecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá
összehajtogatjuk. Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, az olajjal
kenést, a hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét
tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben, 220 fokra előmelegített sütőben
barnára sütjük.
KÓKUSZ CSIGA
Hozzávalók: A tésztához: 40-50 dkg liszt, 25 dkg Ráma sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 3-4 tojás sárgája, 1 liter tej.
A töltelékhez: 3-4 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 1 evőkanál ecet, 1 csomag kókuszreszelék.
Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a margarint, a tojássárgákat, valamint a sót, a cukrot és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható legyen. Kevés kelés után négyzet formára nyújtjuk. Erre kenjük a kemény habbá vert tojásfehérjét, melybe cukrot és ecetet keverünk, de a kókuszt darált dióval is helyettesíthetjük. Majd rászórjuk a kókuszt, és feltekerjük. Vékony, 1-2 cm-es csíkokra vágjuk, és tepsire fektetjük. Addig sütjük, míg halványpiros lesz, kb. 20-25 perc.
Sokáig eláll, és tízóraira is kitűnő.
MADÁRTEJSZELET
Hozzávalók:
Piskótához: 8 tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. liszt egy sütőpor.
Krém I.: 6 dl tej, 2 cs. Vanilia puding, 2 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 4 egész tojás
Krém II.: 25 dkg ráma, 10 dkg cukor, 25 dkg túró.
Krém III: 1 nagy doboz Hulala nővényi tejszín, és egy habfixáló
Elkészítés:
A piskótát a szokott módon megsütjük és mikor kihűlt kettévágjuk.
A krém I. hozzávalóiból a tejet, pudingot, lisztet és a cukrot felfőzzük sűrűre és még melegen a 4 tojás sárgáját belekeverjük és a 4 tojás fehérjének habját is. Majd félretesszük, hagyjuk kihűlni, néha belekeverünk, hogy ne csomósodjon. Közbe a krém II. hozzávalóit géppel jól kidolgozzuk és a kihűlt krém I-be keverjük.
Mikor kész akkor a piskótára tesszük a krémet és a tetejére a felvert tejszínhabot és legfelülre a piskóta lapot. Tetejét porcukorral szórhatjuk
Én csak hat tojásból csináltam a piskótát. A túró is kimaradhat, mert így elég drága. A krémje olyan mint a krémesé.
ÖTLAPOS MÁSKÉNT
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg ráma, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna és annyi tej, hogy nyújtható legyen a tészta.
Öt részre osztjuk, kettőt a tepsi hátulján megsütünk.
A maradék hármat a következő krémmel megtöltjük: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja. Alaposan összekeverjük és a kinyújtott három lapot megtöltjük a krémmel.
Feltekerjük mint a bejglit és egymás mellé helyezzük a tepsibe mind a hármat, hogy összesüljenek. Egyben hagyjuk kihűlni! Krémet főzünk 8 dl tejet 2 csomag vaníliás pudingporral. Ha kihűlt 1 margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk és hozzá adjuk a krémet és jól kikeverjük.
Az egyik lapot megkenjük a krém egyik felével, majd rátesszük a mákost erre rákenjük a maradék krémet és végül a második lapot. Csokimáz vagy porcukor illik a tetejére.
Kicsit bonyolultnak tűnik, de nagyon egyszerű és nagyon finom.
|